Forum

Temat: [Capoeira] Unicar-Capoeira Pszczyna

BRAT

Data: 17.09.2004; 15:01

Za jakie 2 tygodnie,trening jest jutro tj w sobote!!!!!

kojot__

Data: 17.09.2004; 15:25

Dobry na dzien:).a wiec tak dzieki Karolcio za pozdro:*, Karolci jutro nie ma bo zas pije:p (dla BRATA), no i tak zas pełno dziewczyn pisze ze przyjdzie i zas uciekniecie po godzinie jak to zwykle bywa:p hahah a jutro jest trening z grzesiem wiec zobaczycie co to znaczy trening hahaah(diabelski smiech) ]:-). pozdrawiam wszystkich (dla Karolci:**) no i do jutra:).

karolinka_

Data: 17.09.2004; 17:09

tak dla sprostowania to ja jutro nie pijem :P i w ogole nigdy nie pijem :) {Kojot nie zapominaj ze to czytaja nieupowaznione osoby : P ) lol qlce nio...zycze Wam fajnego treningu ----> wycisq jak FIX hahaha :P papapa PozdR :)))

M.I.R.O.

Data: 17.09.2004; 18:13

Nie zniechęcaj ludzi :-) Treningi z Grzesiem wcale nie są takie ciężkie :-D :-D :-D

kojot__

Data: 17.09.2004; 20:38

treningi z Grzesiem nei sa wyczerpujace. one poprostu rozbudowywuja wszystkie miesnie:) ahaha czyli sa......:)haha

malaMi

Data: 18.09.2004; 17:46

wszystko fajnie, tylko szkoda ze po pierwszej gratisowej lekcji dowiaduje sie ze zajecia sa odplatne i to w dodatku 50zl na miesiac, no niezlee

BRAT

Data: 18.09.2004; 19:14

A myslalas,ze sale ktos za darmo wynajmyje?Nie mowiac juz o innych kosztach.

kojot__

Data: 19.09.2004; 12:04

haha a myslalas ze to wszystko za Bóg zapłac?? ahha a 50 zeta to i tak smieszna kasa jak na tyle godzin treningu:) heh

karolinka_

Data: 30.09.2004; 14:21

hmm a bobi to kto jesli mogem spytac....

karolinka_

Data: 30.09.2004; 14:37

heh oki juz wiem kim jest Bobi :P to brat capo Mirka czyli capo Sebastian :) (tak psynajmiej na forum pisalo :P lol )

BRAT

Data: 08.10.2004; 10:36

Czesc Miro,widziałem galerie na Twojej stronie,no jest OK.Rzuc jakies zdjęcia naszej grupu jak mozesz.(jedziesz na tą impreze do Katowic?Ja moze wybiore sie w niedziele)

M.I.R.O.

Data: 14.10.2004; 20:58

W tą sobotę mam zamiar zrobić dużo zdjęć.
Wkrótce będzie galeria z treningów!

bakuś

Data: 15.10.2004; 14:35

ej ludzie!!!!!!!Co wy takiego widzicie w tym tańcu,przecież to jest daremne,może przesadziłem ale spewnością nie najpiękniejsze!!!Rozumiem,każda sztuka walki ma swoje zasady i tradycje ale spewnością nie jest ona najpięknieszja i najlepsza, uważacie tak bo wywodzi się z Brazyli??Buhahaha, ludzie ja sie na tym nie znam ale przyznam się,że inne sztuki walki są ciekawsze i wogóle.Totalna przesada,że aż tak się nią zachwycacie :]
Pozdro dla całej ekipy capo (nie chciałem nikogo uraźić tylko przedstawić swoją opinnię)

M.I.R.O.

Data: 17.10.2004; 14:09

Nikt z nas nie uważa że capoeira to najlepsza sztuka walki na świecie! Ona jest najlepszą sztuką walki na świecie DLA NAS !!!
Każdy robi to co lubi! Niektórzy kochają Hip Hop a inni Heavy Metal. Ja osobiście lubię też inne sztuki walki (wcześniej trenowałem Kung-Fu) ale capoeira jest dla mnie najciekawsza! Tak czy siak zapraszamy cię na trening. Zobaczysz że to wcale nie jest takie złe!
Pozdrowienia dla wszystkich!
SALVE

brat

Data: 21.10.2004; 15:20

Zabrakło Grzegorza i ...muzyki.Może ktoś mógłby przynieść na trening jakiś sprzęt?Ja przyniosę płytki z nową muzą.Pamiętacie "DALEJ!!!" :-)

M.I.R.O.

Data: 25.11.2004; 18:34

http://spiritonin.com/capoeirafighter/
Oto link do strony o grze CAPOEIRA FIGHTER 3.
Naprawdę warto zobaczyć!
Na stronie można poczytać o grze i zagrać w DEMO!
Polecam!

M.I.R.O.

Data: 01.05.2005; 11:16

Ponieważ niewiele osób w Pszczynie i okolicy orientuje sie co to jest Capoeira, postaram się zamieścić kilka ciekawych fotek dotyczących tej brazylijskiej sztuki walki.

Stefan

Data: 16.07.2005; 18:07

Chcialem sie czegos dowiedziec. Trenowalem karate przez 17 lat, lubie walki w stylu full contact szczegolnie MMA, pochodze z Bytomia ale przeprowadziłem się do Pszczyny.
Moje pytanie: chcialem sie dowiedziec blizej czym jest capoeira, a konkretnie czy uprawiacie bardziej balet czy walczycie?
Prosze odpiszcie gdyz chcialbym przyjsc na najblizszy trening.
Salve capoeira

Efka

Data: 17.07.2005; 14:05

Wejdź sobie na vortal capoeira unicar polonia : capoeira.from.pl/polonia/ Tam sie dowiesz czego chcesz,a najlepiej jak poprostu wpadniesz na trening. Salve

stefan

Data: 19.07.2005; 11:04

widze ze sie nie przykladacie do swoich stron internetowych bo nie wynika z nich nic co chciałbym wiedziec, interesuje mnie głównie to: jak wygladaja wasze treningi, czy uzywacie jakichs ochraniaczy, czy walczycie z bronia i kiedy mozemy sie zobaczyc???
czekam na szybka i wyczerpujaca odpowiedz
pozdrawiam: Stefan
PS czy mogla bys mi podac swoj nr telefonu Efko

gucio

Data: 20.07.2005; 21:34

Fajny wątek

M.I.R.O.

Data: 24.07.2005; 09:10

stefan - w większości sekcji nie przykłada się większej uwagi do kontaktu ale masz szczęście bo pszczyńska sekcja jest jedyną sekcją jaką znam w której są sparingi i kopie się w tarcze (niestety nie na każdym treningu).
W wakacje nie mamy oficjalnych treningów ale ćwiczymy czasem na plaży nieoficjalnie. Podaj swojego emaila to cię powiedamie gdzie i kiedy odbędzie się kolejny trening. Będziesz miał świetną okazję do porozmawiania z naszym trenerem (dowiesz się wszystkiego o naszych treningach).
mój numer GG - 2620892

M.I.R.O.

Data: 24.07.2005; 09:23

Na stronie:
http://unicarpszczyna.friko.pl/
jest dział kontakt. Możesz zadzwonić do trenera i popytać się.

PS. Efka czy tobie też nie działa vortal UNICARu i forum?

M.I.R.O.

Data: 24.07.2005; 10:57

Umiejętności które nabywa osoba ćwicząca Capoeirę:
(ściągnięte ze strony http://www.capoeiratopazio.com.br/)

1. AGILITY
Can be defined as a capacity to make any movement with maximum speed. It is directly connected with speed and flexibility. It is one of the most important physical skills of capoeira-trainee, necessary as well as jumping, striking, attacking as to defend, dodge or contrattack.

2. FLEXIBILITY
It is a physical quality which can be explained as a capacity to reach maximum amplitude of body members movements. It depends on articulation's mobility and muscle elasticity. In capoeira movements, flexibility is necessary in all berimbau rhythms, which can be found particularly in Angola rhythm movements.

3. RHYTHM
It is a physical value closely connected with nervous system. A capoeira-trainee gets high level of sense of rythm training acompanied by the sound of percussion instruments (berimbau, atabaque, pandeiro).

4. PANORAMIC VIEW
It is the ability of being perceptive, it means, gained by senses, a capoeira-trainee stimulates his sensibility and is able to guess what is happening outside the visual area.

5. COORDINATION
It is a physical quality which allows to execute a movements sequence consciously, efficiently and economically. It is very important inside of capoeira circle (roda)

6. AEROBIC RESISTANCE
Aerobic resistance is a physical quality which allows a capoeira-trainee to resist, for a long time, physical activity in aerobic condition. Namely, using directly the oxygen from the air. This kind of resistance can be found in movements of capoeira rythm of Sao Bento Pequeno de Angola.

7. MUSCULAR RESISTANCE
It is a physical quality which allows a trainee to resist as long as possible, a physical activity with oxygen deficiency condition. This kind of resistance can be found in movements of capoeira rythm of Sao Bento Grande da Regional.

8. REACTION SPEED
It is a speed of trainee response to impulses of any kind

9. DISLOCATION SPEED
It is a trainee capacity to move from one place to another as fast as possible.

10. BODY MEMBERS MOVEMENT SPEED
It is a capacity to move, as fast as possible, higher and lower limbs. As the capoeira is a martial-art., the three kinds of speed mentioned above, are not only important, but essencial for a capoeira-trainee. Especially in rythms of Sao Bento Grande de Angola and Sao Bento Grande da Regional.

11. DYNAMIC STRENGTH
It is a strength of muscle in movement. Can be noticed in capoeira swing movement (ginga).

12. STATIC STRENGTH
It is a kind of strength necessary to hold a body in paused position, when occur an energy consumption without moving.

13. IMPACT STRENGTH
It is a kind of strength manifested in capoeira strikes when the maximum of energy is used.

14. DYNAMIC BALANCE
It is a capacity to hold a body balance when moving. It is directly connected with capoeira-swing (ginga).

15. STATIC BALANCE
It is a capacity to hold a body balance in determinated paused position.

16. RECOVERED BALANCE
It is a capacity to regain body balance in any position. It is crucial for a capoeira-trainee so that he can follow from one movement to another.

Stefan

Data: 24.07.2005; 12:11

na poczatku chcialbym podziekowac za wskazowki dotyczace waszego treningu, miro znajde cie na gadu gadu, jakie ochraniacze mam przyniesc na trening, jezeli bedziecie cwiczyc na plazy to dajcie mi znac na forum, dlaczego wasza strona internetowa nie dziala? pozdrawiam Stefan
PS. Efko jesli mozesz podaj mi swoj nr telefonu.

M.I.R.O.

Data: 24.07.2005; 13:39

Stronka teraz już działa - http://unicarpszczyna.friko.pl/(wcześniej miałem problemy z serverem ale teraz jest ok). Przedwszystkim weź ochraniacze na goleń i stopę, opcjonalnie jakieś rękawice i ochraniacz na szczękę. Jeśli masz jakiś sprzęt (np. tarcza, packa itp.) to też możesz wziąć.
Narka.

Efka

Data: 25.07.2005; 23:07

Witam! Po pierwsze sorrki,że nie odpisywałam, ale nie miałam czasu tutaj zajżeć :/ (naszczęście Miro odwiedził to forum heh )Miro mi tez nie działa forum unicaru ,bardzo prawdopodobne jest to,że znowu coś tam się zepsuło.Nie wiem,czy jeszcze miałeś okazję przeczytać ten wątek,ale napisałam Ci,ze warto by było coś zrobić z naszą stroną :-) A do Stefana: Mam nadzieję,że zrozumiesz,ale podawanie nr tel jest dość ryzykowne na forum :P ale zawsze chętnie pogadam na gg :2886092.
Pozdrawiam!Salve!

Nowi klubowicze

Jola123

Pszczyna
w klubie od: 2023.03.17

Misia38

Pszczyna
w klubie od: 2023.03.17

Dziupelll

Piasek
w klubie od: 2023.03.16

Pleur