Forum

Temat: Prywatyzacja szpitali-co Wy na to?

oportunista

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 17:45

"Według Rzeczpospolitej i Dziennika, Platforma Obywatelska szykuje zmiany w projekcie ustawy o zakładach zdrowotnych. Miałyby one obligatoryjnie nakazywać przekształcanie się w spółki prawa handlowego. Pozwalałoby to samorządom między innymi na prywatyzację szpitali".
Bardzo jestem ciekaw Waszych opinii.

Merkator

XXX

Data: 08.05.2008; 18:15

Oczy sie wam teraz otwieraja zwolennicy POkemonow ?

ttt

Ćwiklice

Data: 08.05.2008; 18:17

A ja jestem ciekaw, kiedy administrator w końcu zacznie publikować przy nickach adresy IP. Dowiemy się wtedy, jak często niektórzy zmieniają nick bo się zbłaźnili przy starym.

anty_PO_kemon

raj wedlug tuska

Data: 08.05.2008; 18:26

Bardzo Dobry pomysl!!! bo prywatne lepsze od wspolnego czyli tak naprawde niczyjego- Chcialo by sie powiedziec ale...!
no wlasnie jest to male, a moze nie male ale!
Prywatyzacja w wykonaniu PO wyglada w ten sposob iz to co zostalo wypracowane przez pokolenia ciezko pracujacych rodakow doprowadzalo sie do pozornej ruiny a potem grupka cwaniakow przejmowala za bardzo smieszne kwoty. I podobnie bedzie ze szpitalami wielomilionowy majatek w postaci nieruchomosci i wyposazenia zostanie "sprzedany" 'wybranym' po bardzo atrakcyjnej cenie. Kolejna kwestia jest konkurencyjnosc takich szpitali przeciez nie maja one praktycznie konkurencji wiec nie ma mowy o poprawie warunkow dla pacjenta wymuszonej przez konkurencje. Za to zacznie sie szukanie redukcji kosztow gdzie je znalesc najlatwiej odpowiedzcie sobie sami.
Za czasow tak znienawidzonego przez was PISu rozpoczeto kilkadziesiat sledztw w sprawach dotyczacych wyludzen przez lekarzy srodkow z NFZ za fikcyjne zabiegi. Co sie dzieje z tymi sledztwami jedynie towarzysz Cwiakalski wie.
Zreszta o czym tu pisac pomyslcie sami na przykladzie waszej Pszczyny do czego taka "prywatyzacja" doprowadzi. Zamknie to na jakis czas usta strajkujacym pielegniarkom ale zobacza one zyski z tego jak nie przymierzajac swinia kosmos, znowu zostana wystawione do wiatru.
Niechce mi sie juz pisac o tym ze Tusk oklamal wyborcow co do kwestii prywatyzacji szpitali, ale jak zgrabnie powiedzial dzisiaj jeden z jego ministrow o pewnych sprawach w czasie kampani sie nie mowi. Grupka glupkow znow bedzie probowala sprowadzic temat do poziomu "bo to wina PISu bo wszystko to wina PISu"
Nie powiem ze ciesze sie z tego ze wiekszosc wyborcow PO na wlasnej skorze odczuje skutki prywatyzacji szpitali ale widac juz taki los Polaka-madry po szkodzie.
Ja takze jestem bardzo ciekawy opini na tym forum na ten temat wiele one wyjasnia!
A moje zdanie jest takie owszem prywatne szpitale tak ale pod warunkiem ze zostana wybudowane i wyposazone przez ich wlascicieli a nie "odkupione" od zlodzieja i pasera jakim jest PO z klamca tuskiem na czele! Niech PO przyjmie do wiadomosci ze wlascicielem szpitali jest spoleczenstwo a nie partia polityczna!

miejscowy

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 18:36

I bardzo dobrze ze prywatne. Tak powinno byc a ludzie niech nie mylą pojęc. Prywatne to nie znaczy płatne przez pacjenta.Przeciez takich placówek jest juz w Polsce duzo i ludzie nawet nie wiedzą czasem ze są w prywatnej klinice. Przeciez maja podpisane umowy z kasami. Panstwowe to znaczy niczyje czyli wszystko mozna. Tak było zawsze i będzie. Ile długów narobiły szpitale pansttwowe a ile ludzie dali lekarzom pienędzy? a za co? za friko? Wszyscy tylko patrzymy na zachód i sie dziwimy ze ludzie w podeszłym wieku maja sie tam tak dobrze ze maja tyle swiadczen ze jezdzą po swiecie (emeryci) , ale tam jest wszystko prywatne i funkcjonuje wszystko normalnie, a potrącaja z wypłat wszystkim i im i nam.Tyle tylko ze my z tego mamy gó....o

ramzes

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 18:37

Prywatyzacja na "dziko".Szpital zostanie podzielony na części i sprzedany za bezcen.Panie pielęgniarki na umowy cywilnoprawne.Panowie doktorzy w prywatę a pacjent????? To PO krótce prywatyzacja....

ramzes

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 18:42

Owszem można zrobić prywatyzację ale po pierwsze ustalcie do cho...ry ciężkiej właściwy koszyk świadczeń standardowych, ponadstandardowych po drugie polisy na zdrowie , z których potrącana by była opłata za ponadstandardowe usługi (bo i tak większość z nas chodzi prywatnie do lekarzy albo płaci łapówki) niech to idzie z naszej polisy itd, itd chyba się rozmarzyłem.

anty_PO_kemon

raj wedlug tuska

Treść wiadomości USUNIĘTA przez ADMINISTRATORA forum, dn. 11-05-2008 godz. 15:56 z powodu naruszenia zasad określonych w regulaminie forum: §1

oportunista

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 18:45

re:ttt
czy ty gościu coś sugerujesz????

anty_PO_kemon

raj wedlug tuska

Data: 08.05.2008; 18:46

jakos w cwiklicach obrodzilo w platformiarzy a moze poprostu zapomnial sie przelogowas stad te jego podejrzenia...

wiesniak

miejscowość

Data: 08.05.2008; 19:11

Co mi tam - niech prywatyzują ale nie za czapkę śliwek. W końcu za wybudowanie tych szpitali ktoś kiedyś zapłacił. Czemu teraz jakiś cwaniak lub paru cwaniaków ma się na tym uwłaszczyć.

oportunista

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 19:15

a może by się wypowiedziała jakaś piguła co o tym sądzi środowisko?????

anty_PO_kemon

raj wedlug tuska

Data: 08.05.2008; 19:21

'srodowisko' sie zacznie zrec ale o to chodzi towarzyszom z PO to ich ulubiony model sprawowania polityki. A piguly hmmm znowu zostana wystawione do wiatru moze sie im przypomni lekcja co do solidarnosci jaka spotkala je ze strony lekarzy podczas strajkow o podwyzki. Ale nie martwcie sie piguly zostana zlapane za twarz przez zwiazki zawodowe ktorych przywodczynie tez beda mogly wsadzic na krotko lape do garnka z miodem! poczynania PO sa tak przewidywalne i prymitywne ze nawet sie niechce tego komentowac.

ttt

Ćwiklice

Data: 08.05.2008; 19:28

re: oportunista

Ależ skąd gościu, ja niczego nie sugeruję. Ja tylko chcę, aby w końcu administrator zaczął publikować adresy IP forumowiczów. Nic więcej. Wtedy będzie się można dowiedzieć ciekawostek o forumowiczach.

A z idiotyczną insynuacją osoby wypowiadającej się bezpośrednio po Twojej drugiej wypowiedzi nie będę polemizować bo już przy innym wątku dyskusji napisałem, że z gówniarzami nie zamierzam prowadzić dyskusji.

miejscowy

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 19:30

do antyPokemona. słuchaj gościu,kazdy ma prawo tu załozyc wątek i tez z tego mozesz skorzystac ale widze ze twój umysł jest w stanie tylko kontrowac kazdy watek. zresztą pisałes kiedys ze masz cos wspólnego jak pamiętam z prawem. A wieć jestes prawdepodobnie tak zlosliwy jak wiekszosc prawników z poprzedniego rządu. A co do mnie to jest tak. 1. Nie jestem z ugrupowania PO. 2. Pana Tomczykiewicza to znam z tv jak go pokazują.3. Biznes własny mam i nie szukam rozwoju bo nie mam takiej potrzeby. moje dochody są wystarczajace dla mnie mojej rodziny i jeszcze do pomocy róznym potrezbującym. 4. W polityke sie nie bawie.a na koniec nie czepiaj sie bo naprawde twoje odpowiedzi są tu zawsze żałosne a wiesz dlaczego? bo cia krytykujesz kazdego. wysmiewasz pouczasz a jestes po prostu cienki Bolek. A ja przez takiego jak ty nie mam zamiaru zmieniac nicka bo to nie w moim stylu

oportunista

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 19:36

Piguły jak piguły będą zap.... jak małe samolociki na wysokości lamperii i nic nie powiedzą bo związki zawodowe w prywacie nie działają a pierwsza do zwolnienia pójdzie pożal się Boże przewodnicząca (ale z tego co wiem to jest poplecznica pani dyrektor dostanie jakąś intratną posadkę).

anty_PO_kemon

raj wedlug tuska

Data: 08.05.2008; 19:37

miejscowy to jest forum dyskusyjne wiec oparte takze na krytyce inaczej bylo by to forum wzajemnej adoracji.
owszem krytykuje dzialania obecnego rzadu bo sa fatalne napisales mi o sobie o co cie nie prosilem a zapomniales odpowiedziec na pytanie " Powiedz mi miejscowy w przypadku braku konkurencji w jaki sposob chcesz wymusic przyzwoity poziom uslug co?"
na tym wlasnie polega dyskusja co jest domena forum dyskusyjnego. uwazasz ze prywatyzacja to dobry pomysl ja uwazam ze jest inaczej i napisalem dlaczego. Podaj logiczny argument ktorym mnie przekonasz ze to Ty masz racje. I nie masz potrzeby zmieniania nicka bo twoje wypowiedzi mimo ze czasem ostre pod moim adresem nigdy nie sa wulgarne i prostackie (tak jak osoby ktora zabrala glos przed Toba)

anty_PO_kemon

raj wedlug tuska

Data: 08.05.2008; 19:39

oportunista dzialaja dzialaja stad uklady zbiorowe (nie jedna prywatyzacje przez zwiazki zawodowe trwala bardzo dlugo)

miejscowy

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 19:46

antyPokemon nie będe podawał zadnych przykładów ani nie bede starał sie ciebie przekonywac bo szkoda mi na to czasu a Ty jestes wszechwiedzący

oportunista

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 19:48

anty_PO_kemon zgadzam się z Tobą ale ,żeby jeszcze coś wywalczyć i stanąć na czele załogi to jeszcze trzeba coś sobą reprezentować niestety ten twór co się zwie ZARZĄDEM ZWIĄZKU to poprostu jedna wielka pomyłka.

ttt

Ćwiklice

Data: 08.05.2008; 19:58

miejscowy

Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią. Widzę, że potrafisz (w przeciwieństwie co do niektórych na forum) myśleć.

ryba_6937

pszczyna

Data: 08.05.2008; 20:08

ttt
nie jestem adminem ale napewno pod jednym i tym samym adresem IP jest skaczacy_po_nikach vel anty_PO_kemon i mlot_na_mloty jest to pewne jak wtorkowe dwie szóstki w dużego lottka

ramzes

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 20:29

mądry głupiemu ustępuje ... i dlatego ten świat wygląda.

laktacja

P-na

Data: 08.05.2008; 20:30

A słyszał ktoś może dzisiejsze oświadczenie rządu? Powiedzieli wyraźnie, że chcą przekazać szpitale samorządom. Jaka to więc prywatyzacja w wykonaniu kogokolwiek? Jeszcze daleka droga.
Co ze szpitalami zrobią samorządy, to inna sprawa.
Pytanie, która placówka lecznictwa lepsza: prywatna, czy państwowa?
Kilka lat temu było kupę krzyku, gdy przychodnie państwowe likwidowano. I co? Stało się coś strasznego? Jak dzisiaj wygląda np. obsługa stomatologiczna? Super sprzęt, kultura, szmery - bajery.
Przychodnie podobnie.
O jakiej konkurencyjności szpitali można mówić w przypadku, gdy jest jeden w powiecie?
Gdyby był prywatny i miał umowę z NFZ to nie byłoby takich wynaturzeń, że za kasę w godzinach pracy lub po robi się na państwowym sprzęcie badania.
Przy okazji minimalizacja biurokratów, bo właściciel prywatny swojej kasy nie trwoni.
Co w tym złego, że w końcu szpitale byłyby prywatne? Mnie osobiście to lata jaka jest forma własności placówki z której chcę / muszę skorzystać. Interesuje mnie natomiast poziom usług. A te nigdy w firmie państwowej dla szaraków dobre nie były.
Szkolnictwo i służba zdrowia powinny mieć prawdziwych właścicieli, a nie to co szumnie nazywa się państwem. Po państwo w tych obszarach wcale działać nie powinno. Tylko, co zrobią urzędnicy?

miejscowy

Pszczyna

Data: 08.05.2008; 20:57

Laktacja - 100% popieram i az sie dziwie ze jeszcze cie antyPOkemon nie skrytykował, ale nim sie nie przejmuj. Ja trzymam całkowicie twój kurs

ton

Niedaleko

Data: 08.05.2008; 21:25

Jak jest dyskusja, o ja chyba też mogę zabrać głos, choć z góry proszę o wybaczenie "ttt", któremu się moja wypowiedż jak zwykle nie spodoba, choć pocieszę go, że tym razem, to nie tylko jemu.

Otóż uważam za smutne fakt, że państwowe jest gorsze od prywatnego.
To po części paradoksalne nawet, że tak się dzieje, bo przecież niejednokrotnie tu i tam pracowali/pracuja ci sami ludzie!

Pewne działy gospodarcze, usługowe nadają się jak nic do tego, aby być prywatnymi, inne zaś predestynowane są do tego, aby być wyłącznie państwowymi, domyślamy się z grubsza, o które to działy chodzi.

Ale ja nie o tym chciałem powiedzieć, lecz o tym, iż uważam mianowicie - jako niepoprawny, choć w dużym stopniu zmodyfikowany peerelowiec - że do społecznej formy własności, czyli "państwowego", trzeba dorosnąć, społeczeństwo musi dojrzeć.

Bo jak to jest do licha, że ten sam człowiek, ba - ci sami ludzie w prywatnym potrafią zadbać o oszczędności, o zysk, o lepszą organizację pracy itd., a w państwowym, w "tej samej robocie
- już nie!?

Ja po części znam odpowiedż;

rzecz w tym, że w prywatnym zatrudnieni tam pracownicy, personel - nigdy nie pozwolą sobie na pogaduszki, na picie w pracy /jasne, że alkoholu/, na tumiwisizm wszelaki - "aaa co mi tam,
najwyżej upadniemy ;kiedyś nie było to nawet możliwe dzięki dotacjom jako kole ratunkowym, i to też była jedna z podstawowych przyczyn tego nie przykładania się, tego tumiwisizmu.

I to w nas niestety pozostało.

A więc czego w końcu to jest wina?

Naszych postaw, naszej etyki i moralności, ogólnie naszej wartości, jako człowieka świadomego i odpowiedzialnego za siebie i za innych - bo tego w nas niestety jest jak najmniej.

Nagle jak dostajemy się w tryby prywaciarza /ogólnie/ - swoistego bata nad nami - to te niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wszystkiego przymioty wymienione wyżej w nas się ujawniają. W państwowym nie! A czemu nie?

Otóż to! Bo państwowego jest juz ZA MAłO, aby ryzykować, jak kiedyś, gdy NIEMOZLIWE było nie pracować. A teraz jest możliwe, więc się przykładamy.

Jednym słowem - przyszłość ludzkości należy do społecznego, do państwowego, bo dopiero wtedy ludzie dojrzeją na tyle, że prywatne, czy państwowe nie będzie stwarzać im żadnej różnicy, na tyle wzrosn etycznie, moralnie i społecznie.

Jak na razie - jesteśmy zdemoralizowani prze nie da się ukryć nadopiekuńczość państwa, zwłaszcza o dawnym ustroju: chciał ludziom dobrze zrobić, lecz ci nie docenili tego, to i musiało to diabli wziąć.

Skutek jest taki, że dostają się w tryby bezlitosnego sprywatyzowania, a ten odciśnie na ich wolności swoje piętno, i dobrze.

"Miałeś chamie złoty róg, pozostał ci się jeno sznur".

Petentom, klientom jest jedno, czy takie czy inne, byle zostali docenieni, dobrze obsłużeni.
Lecz pracownikowi - już nie.

A zatem, póki co - prywatne szpitale będą lepsze od państwowych, bo w ludziach - pracownikach drzemie jeszcze stary duch tumiwisizmu, niestety.

Przyszłość jednak, jak powiadam, należy znowu do własności społecznej.

Czy daleka to przyszłość?

Myślę, że nie; ludzie szybko się uczą, szybko rozpoznają swój błąd.

Amen.

ttt

Ćwiklice

Data: 09.05.2008; 06:12

ton

Pozwolę sobie na komentarz do jednego zdania z całej Twojej wypowiedzi, cytuję "Otóż uważam za smutne fakt, że państwowe jest gorsze od prywatnego."

Nieraz widzę, jak w jednostkach publicznych z lekką ręką są wywalane pieniądze w błoto. Dlaczego z lekką ręką? Bo to przecież nie pieniądze osób decydujących o ich wydatkowaniu, ale pieniądze publiczne więc co im na tym zależy. Zapewniam Ciebie, że gdyby te same osoby miały zadecydować o wydaniu własnych pieniędzy, z własnej kieszeni, to wtedy decyzje byłyby zgoła odmienne.

Nowi klubowicze

adrian94

Zielona Góra
w klubie od: 2024.10.23

Tarcin

Pszczyna
w klubie od: 2024.10.23

hexman

SBI
w klubie od: 2024.10.02

Marek33e

Niedzica