Ćwiklice Postów: 61
|
Data: 16.07.2007; 16:47 Witam!
Szukam informnacji na temat tego, czy w wieku szesnastu lat można mieszkać samemu.
Chodzi mi o to, czy jest możliwość, że za zgodą rodziców można mieć własne mieszkanie.
Jeśli tak to na jakich zasadach to działa???
Będę wdzięczna jeżeli ktoś mi udzieli takich informacji:)
|
Pszczyna Postów: 66
|
Data: 16.07.2007; 21:36 Bedziesz na siebie sama zarabiać?
Aha moja odpowiedź: NIE MOŹNA.
aaaale pytanie.
|
Pszczyna Postów: 20
|
Data: 16.07.2007; 21:37 chyba ze ma bogatych rodziców:)
|
Pszczyna Postów: 66
|
Data: 16.07.2007; 21:51 i tak nie wolno chyba,nie?
|
|
Data: 17.07.2007; 09:06 Nie rozumiecie o co mi chodzi. Nie chodzi mi o to w jaki sposób to mieszkanie sie utrzymuje, ale czy prawo mówi coś na ten temat.
|
|
Data: 17.07.2007; 09:08 A poza tym Tobiash zadaję pytanie na które chcę znać odpowiedź a nie takie żeby Tobie się podobało:) Pozdrawiam
|
Pszczyna Postów: 312
|
Data: 17.07.2007; 22:40 wydaje mi sie ze nie moze sam zamieszkac,bo nie ma dowofu osobistego:P:P:P:P
|
Pszczyna Postów: 1446
|
Data: 18.07.2007; 08:16 Natalija16
W temacie wątku wcisnęłaś (pewnie z niewiedzy) twa różne zagadnienia.
1. Czy 16latek może mieszkać sam?
2. Czy 16 latek może mieć własne mieszkanie?
Odpowiedzi na oba te pytania należy szukać w kodeksie cywilnym oraz kodeksie rodzinnym i opiekuńczym
Pełnię praw człowiek osiąga po ukończeniu 18 lat. Jest jednak wyjątek. Pełnoletność nabywa się także w momencie zawarcia związku małżeńskiego i nie traci się jej w przypadku ustania małżeństwa. A ponieważ prawo dopuszcza (dla kobiet) zawarcie związku m. z ważnych przyczyn (np. ciąża) gdy ma 16 lat, to takim "chytrym" sposobem możesz sobie zapewnić pełnoletność w wieku 16 lat z kawałkiem. Tylko czy warto?
Osoba do osiągnięcia pełnoletności pozostaje pod opieką opiekunów prawnych, którzy odpowiadają za jej czyny.
Po ukończeniu 13 roku życia może małolat samodzielnie zawierać umowy tzw. zwykłego zarządu (np. kupno itp.) ale zakup nieruchomości (mieszkania) już w tym się nie mieści. Podobnie zawarcie umowy z dostawcami mediów (energia el. gaz itp.).
Tzw. samodzielne zamieszkiwanie koliduje nieco z art. 92 i następnymi kc. bo wypadasz spod opieki. Nie oznacza to, że nie możesz zamieszkiwać np. na stancji, w bursie itp. ale umowę w tej sprawie zawierają opiekunowie, a nie małolat.
Inną sprawą jest posiadanie dochodów lub majątku przez małolata. Majątek może przecież dziedziczyć. Może mieć swoje dochody np. z praw autorskich itp. Ale cały czas w pobliżu "przewijają się" opiekunowie prawni.
Sprawy trudne, zagmatwane lub niejasne rozstrzyga właściwy sąd.
Jak znam życie, to twierdzę, że musisz poczekać do pełnoletności i dopiero wówczas ...
|
cz-dz Postów: 292
|
Data: 18.07.2007; 08:32 jak miałem 16 lat to miałem RAJ w domu teraz to troche ciężkawo-wymagają no waran dość dobrze Ci to okreslił Natalko;p Wiem rodziców sie nie wybiera,ale zastanawia mnie ich ewentualna zgoda na takie ustepstwa wobec własnego dziecka-uogólniam oczywiscie;p nie przypisuj sobie tego;pCo za pytania;Nataliji16:(
|
|
Data: 25.07.2007; 14:16 Dzięki Waran:) Na taką odpowiedź czekałam:) Pozdrawiam:)
|