Forum

Temat: KTO LUBI CHAŁWĘ?

chała

Data: 01.01.2005; 14:28

kto wie gdzie w pszczynie można zjeść dobrą chałwę?

budziuś

Data: 01.01.2005; 14:30

moja mama:D

yenn

Data: 01.01.2005; 16:52

chalwa... fuj! juz wole winko w parku od chalwy:P slodka lepka i smierdzi nie wiem jak to mozna jesc...i nie mam pojecia gdzie mozna kupic DOBRA chalwe jesli wogole takie miejsce istnieje...

soko_

Data: 01.01.2005; 17:36

w MIX2 ...:P

atre wpadka

Data: 01.01.2005; 18:44

umie :D wypas

_aLuTkA_

Data: 01.01.2005; 19:39

Chalwa je najlepsza krolewska:D:Dtaka do kupienia:P
ale chalwy sa sweet pyszne och nie mozna sie temu wprostu oprzec:DDD

smoczyca_

Data: 02.01.2005; 00:12

Mi nawet smakuje taka z SAMU za 1.35 zl z czekoladą chyba:D blehehe... Pozdro for all:)

gebbeth

Data: 02.01.2005; 00:17

ty ty ty :P ja ci dam winko w parku :>

agrafka

Data: 02.01.2005; 00:52

o to, to! zgadzam sie z przedmowca!

.mała'

Data: 02.01.2005; 11:59

a taką chałwe to można w domu też zrobić? Wie ktoś jak to sie wypieka, bo podobno to domowa chałwa najlepsza. Ja codziennie musze miec chałwe bo mój facio lubi a to drogo kosztuje, wiec jak ktos wie jak to sie wyrabia to dajcie jakis przepis albo rade. Jest to prawda ze orzechy muszą być? A mogą być takie z drzewa włoskie czy jakies specjalne?

chała

Data: 02.01.2005; 15:42

ale chała

fajn-ka

Data: 03.01.2005; 17:31

ja uwielbiam chałwe ale najlepsza jest taka co sie kupuje na kilogramy, ale teraz o taką ciężko. Chce tez wiedziec gdzie taka mozna kupic. Ale jak niestetyn nie potrafie to nawet smakuje mi taka z papierka :P A jesli ktos wie jak sie to wypieka ( równierz przedmówca) to prosze o kontakt. A tak co mi sie wydaje to niekoniecznie orzechy, mi sie wydaje ze sezam jest konieczny a dodatki według gustów :)

fajn-ka

Data: 04.01.2005; 17:01

własnie teraz bym zjadla taką smaczna chałwe :)

palum palum

Data: 10.01.2005; 15:29

ale ta z papierka jest najlepsza !!! No chyba ze ja nie pamiętam jakie byly kiedyś. Kiedys to każda smakowała to trzeba ją bylo wystac w kolejce. A dzisiaj to lud rozpuszczony dobrobytem.

emiiiii

Data: 10.01.2005; 15:56

nienawidze chałwy :(( :P nie wiem jak można w ogóle takie coś jeść!!!! a fuuuj!:P

:D:D:D

Data: 10.01.2005; 16:21

chałwa jest yummy* :D




*pyszna :P


papa:*

sorcia

Data: 11.01.2005; 13:14

ty! zamiast chałwy zjadłbyś moze cos bardziej regionalnego?

chała

Data: 11.01.2005; 17:25

to moze propozycje jakichs typowo pszcyzńskich przysmaków...? Moze ktos wyrabia jakies pszczyńskie oscypki albo jakisi inne dziwadła?

smoczyca_

Data: 11.01.2005; 18:39

grochówka!:D

kalafior

Data: 13.01.2005; 15:38

a jod ktos kiedys poplute kiszkom ziymioki?

tuff

Data: 13.01.2005; 18:41

jedź sobie na ukraine tam jest duuuuużo chałwy :)
a jaka tania MHWMHW :D

chałowaty...

Data: 14.01.2005; 11:12

ale taką domową chałwe by sie zjadło. Niech ktos jak mam starą babkę spyta jak to sie robi, bo żonce dałbym taki przepis i do kuchni i niech sie łapie za robotę. Bo tylko te glupie serialiki ogląda a wokół tyle roboty. Ja po cięzkiej pracy zawodowej nie mogę sobie wieczorem nawet odpocząć w spokoju bo tylko wysłuchiwac musze jakie te serialowe postacie są wspaniałe. Zrobiłaby domową chałwę, to może i ja byłbym milszy... A tak to wszystko bierze w łeb. Więc wszystkie leciwe starowinki - POMÓŻCIE i dajcie ten przepis na domową chałwę!!!

wnusio

Data: 15.01.2005; 16:42

ale moja babka ma skleroze.

fajnadzief...

Data: 15.01.2005; 18:46

niestety nie znam przepisu, ale poszperam :)

kiczenmiszcz

Data: 19.01.2005; 18:54

co z tym przepisem?

fajnadzief...

Data: 22.01.2005; 19:32

juz patrze sama z ciekawosci :p

fajnadzief...

Data: 22.01.2005; 19:36

Składniki:
1 szklanka mielonego ryżu lub mączki ryżowej,
1/2 szklanki cukru,
2 i 1/2 szklanki cukru,
1 szklanki stopionego masła.
Syrop:
2 szklanki cukru,
3 szklanki wody.
Sposób przyrządzenia:
Ryż, cukier, wodę i stopione masło gotować na małym ogniu, mieszając kilka razy, aż powstanie gęsta masa. Ułożyć masę na grubość 3 cm w małej brytfannie wysmarowanej masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (190°C), piec na złoty kolor około 30 min. Cukier z wodą gotować na gęsty syrop przez 10 - 15 min. Wyjąć chałwę z piekarnika, polać natychmiast gorącym syropem, odstawić na 2 - 3 godz. Podawać pokrajaną w dużą kostkę z niesłodzoną bitą śmietaną lub śmietanką. Proporcje dla 3 - 4 osób.
Uwaga: syrop z cukrem można zastąpić podgrzanym syropem owocowym: malinowym, truskawkowym lub wiśniowym.SMACZNEGO!

Nowi klubowicze

Wojtek79

Radostowice
w klubie od: 2025.05.07

Nenturia1

Pszczyna
w klubie od: 2025.04.22

adzka90

Miedźna
w klubie od: 2025.04.22

agata25

Polska
w klubie od: 2025.04.18

vizjer

Ul
w klubie od: 2025.04.13

adam756

pszczyna
w klubie od: 2025.03.29

Bogdan_z_Pszczyny

Pszczyna
w klubie od: 2025.03.17

oprogramowanie

Polska
w klubie od: 2025.02.16

Najaktywniejsi - forum

ton

Niedaleko
postów: 23198

pless1

Pszczyna
postów: 10306

leo68

Pszczyna
postów: 7557

Investor

Blisko,coraz bliżej!
postów: 7024

jasmin7

Pszczyna
postów: 5777

cirka

Pszczyna
postów: 4425

POnuryZniwiarz

Shangri-La
postów: 2873

Najaktywniejsi - komentarze

Yankee

Pszczyna
komentarzy: 3257

djhooligan

Pszczyna
komentarzy: 2695

Lanser

Pszczyna
komentarzy: 2219

cirka

Pszczyna
komentarzy: 1486

Gocha

pszczyna
komentarzy: 1105

mnb

Pszczyna
komentarzy: 1051

Buziak

sps
komentarzy: 769