Pszczyna
W klubie od: 20.03.2008
Ilość komentarzy: 53
Ilość postów: 4
Ilość wyświetleń: 3440
Jestem Marcin. Lubię sport szczególnie pływanie. Chodzę do gimnazjum na Starej Wsi.
Droga redakcjo serwisu Pless.pl
Chciałbym poinformować że język francuski, owszem, jest jednym z języków Uni Europejskiej, tak samo jak język polski, czeski, słowacki czy też i estoński.
Jeśli zaś chodzi o organizację w której jest on tak samo oficjalny jak język angielski to jest to NATO a nie Unia Europejska!
Bardzo proszę o prawdziwsze informacje następnym razem
Pozdrawiam,
Marcin ;)
Niech mnie teraz ktoś wytłumaczy dlaczego III LO ma imię Kazimierza Wielkiego?
W nagrodę za spalenie Pszczyny?
"prawie tak ładna jak Toruń"
Że niby co takiego? I to ma być promocja Pszczyny? To jest jakaś kpina a nie promocja miasta!!!
Drogi redaktorze zastanów się nad swoim słownictwem!
Pszczyna jest dużo ładniejsza niż Toruń!
Współczuję tym którzy czują się dumni z bycia polakami - hahaha jesteście naprawdę bardzo ograniczeni i pewnie wasze życie jest słabe. Jak możecie być dumni z czegoś co jest tylko dziełem przypadku. Tylko przypadek sprawił że w tym kraju urodziliście się.
Bądźcie dumni z czegoś do czego doszliście własną pracą!!!
A tak poza tym to aż wstyd patrzeć jak nasze piękne miasto jest bezczeszczone takim pochodem.
Na szczęście jak widać na zdjęciach mało kto zabrał w tym pochodzie udział - bo mieszkańcy Pszczyny są jednak o wiele mądrzejsi od naszego "szanownego" pana burmistrza i całej zgrai nosicieli sztandarów
Moim zdaniem jest to trochę bez sensu że na starówce, ba w samym jej centrum będzie lokal z tzw. fast foodami
Owszem jest tak w wielu miastach, także tych z tej "lepszej" zachodniej granicy ale nie znaczy to że to jest dobre.
Osobiście sądzę że w obrębie rynku powinno się promować żywność taką typowo pszczyńską - śląską
Niemniej jednak zdaję sobie sprawę z tego że to tak naprawdę od nas zależy co tam będzie stało. Jeśli jesteście przeciw tego typu restauracją to po prostu do nich nie chodźcie. Nie minie nawet pół roku jak MrHamburger z rynku zniknie jeśli ludzie nie będą tam chodzili ;)
Pozdrawiam ;)
Treść komentarza USUNIĘTA przez ADMINISTRATORA portalu, dn. 29-05-2012 godz. 15:58 z powodu naruszenia zasad określonych w regulaminie dodawania komentarzy: §1
|
Brawo Policja - Ukarać złodzieja.
widać teraz jacy są nasi dilerzy, Za oszukiwanie klientów powinien trafić na co najmniej 10 lat do więzienia
15 porcjowanych woreczków czyli powinno to znaczyć że jest to 15 gramów :D
A jednak po warzeniu okazało się że tylko 10 gramów
Wychodzi na to że w każdym woreczku otrzymujemy 1/3 zioła mniej niż płacimy
Jedyne wyjście - legalizacja - dzięki temu każdy co tak oszukuje trafiłby do więzienia
A ktoś wie kiedy będzie otwarcie?? czy sobie jeszcze w tym roku poćwiczymy??
W końcu jakaś ciekawa i godna pokazania na plessie informacja o Chrobrym
BRAWO O CZYMŚ TAKIM NALEŻY INFORMOWAĆ!!!
Czekam teraz na jakieś anty-chrobkowe komentarze.....
Spotkanie było super, konsul to naprawdę człowiek z charyzmą i z humorem no i obiecał nam że jeżeli chcemy wizę to wystarczy że do niego przyjdziemy i ją dostaniemy;)
Ale zapowiedział że to będzie prawdopodobnie nasza ostatnia wiza ponieważ z nieoficjalnych informacji wie że wizy do Polski będą zniesione (na ile to prawda to ciężko powiedzieć)
I co to jest za sukces??
Kilka krzewów i 20 gramów?? to przecież nie jest żaden powód do chwalenia się!
Ci ludzie przecież niczego złego nie zrobili i mają siedzieć nawet 10 lat?? Ile morderców i gwałcicieli idzie tylko na kilka lat do pierdla. Przecież to śmieszne co w Polsce za kary panują
Ciekawe co sobie myślą Holendrzy jak czytają takie wiadomości o sukcesach policjantów?? - pewnie to samo co my jak czytamy o sukcesach milicji arabskich że złapani kobietę na gorącym uczynku że seks uprawiała i mają w takim wypadku Araby powód do dumy
Co za idioci piszą że uczniowie z chrobrego chodzą na korki???
Ciekawe czy któryś z was był w tej szkole kiedykolwiek?
Jeśli ktoś chodzi w chrobrym na korki to tylko osoby które np. poszły na klasę humanistyczną a na maturze chcą zdawać rozszerzoną matematykę i fizykę. Jeszcze na korki choczą Ci którzy nie dają rady w naszej szkole czyt. tzw snoby, którzy jakimś cudem dostali się do chrobrego.
Stawiam piwo jeśli mi ktoś udowodni że najlepsi uczniowie naszej szkoły chodzą na korepetycje!
A cała te "wojna" z III LO jest niepotrzebna bo tak naprawdę jej nie ma w rzeczywistości. Tylko jakieś matoły z I LO i z III LO na forum pless.pl piszą takie dyrdymały. Mało kto zwraca uwagę na to ile ludzi się przyjaźni miedzy tymi szkołami
czy ktoś może mi napisać kto startuje i czy wogólne ktoś startuje z listy tzn z parti janusza korwina mikkego? czy któryś z kandydatów jest jakoś zwiazany z tą formacją??
a o tym że aż 4 uczniów z chrobrego (na 5 startujących) dostało nagrody w tym dwie osoby jadą do brukseli to o tym juz nikt nie napisze???
TA WIADOMOSC JEST ZALOSNA BO CHWALI TYLKO JEDNA OSOBE I TO TĄ KTÓRA ZAJĘŁA "DOPIERO" III MIEJSCE.
UCZNIOWIE CHROBREGO ZAJĘLI ODPOWIEDNIO I MIEJSCE, IV MIEJSCE, V MIEJSCE ORAZ VII MIEJSCE.
4 NAGRODY NA 7 MOŻLIWYCH PRZYZNANO CHROBREMU
a o tym że aż 4 uczniów z chrobrego (na 5 startujących) dostało nagrody w tym dwie osoby jadą do brukseli to o tym juz nikt nie napisze???
TA WIADOMOSC JEST ZALOSNA BO CHWALI TYLKO JEDNA OSOBE I TO TĄ KTÓRA ZAJĘŁA "DOPIERO" III MIEJSCE.
UCZNIOWIE CHROBREGO ZAJĘLI ODPOWIEDNIO I MIEJSCE, IV MIEJSCE, V MIEJSCE ORAZ VII MIEJSCE.
4 NAGRODY NA 7 MOŻLIWYCH PRZYZNANO CHROBREMU
do observer
Brawo. Dawno nie czytałem takich słów.
Nareszcie ktoś się odważył to głośno powiedzieć.
Wszystko co napisałeś jest prawdą a kto się z tym niezgadza ten wszystkie informacje o historii posiada z telewizji i naprawdę żal mi tych osób które sie wypowiadają nie mając żadnej wiedzy historycznej.
Moim zdaniem wszyscy Ci którzy nie popierają prywatyzacji posługują się niestety STEREOTYPAMI i nieprawdziwymi informacjami.
Przede wszystkim jak szpital będzie sprywatyzowany to jego "majątek" nie przepadnie i nikt go ze szpitala nie wywiezie do prywatnych klinik (chyba tylko na złom).
Nikt nam w takim szpitalu nie odmówi operacji czy np. przysłania karetki ponieważ będzie to niezgodne z prawem a takimi argumentami posługują się fanatycy PiS-u i SLD.
W Polsce jest wiele sprywatyzowanych szpitali i o dziwo nawet notują zyski a nie straty, przy tym nikt pacjentom nie odmawia leczenia.
Kolejną zaletom prywatyzacji będą lekarze którzy będą musieli się opiekować pacjentem a nie traktować go jak gnoja. Obecnie w szpitalu na godnego traktowania mozna oczekiwać tylko wtedy gdy jest się pacjentem ordynatora. Nawet pielęgniarki są milsze i mówią o Tobie pacjent szefa.
CZY TO JEST DLA WAS NORMALNE?
Jest to budynek w którym znajdowała się ochotnicza straż pożarna niedaleko kawiarni Dolce Vita.
hahaha
Rebeliantko cos mi sie wydaje ze właśnie straciłaś głowę.
Jako iż wyrok jest niemożliwy do wykonania i niehumanitarny trochę to proponuję byś choć honorowo zrezygnowała z pisania komentarzy na pless.pl
Tak dla zasady, dla pokazania jak wysoko cenisz swój honor. Jak wysoko cenisz swoje słowa??
niech więc "ręczenie głową" będzie choć trochę wyegzekwowane
Po co jakieś akademie?
Po co mamy my uczniowie czuć się Polakami?
Co nam to daje?
Co to wogóle jest być polakiem? być patriotą?
Czy to ze jestesmy Polakami to mamy czuc jakąś więż z królami polskimi, z mickiewiczem, szopenem, bierutem, jaruzelskim, wałęsą???? Przecież na 100 % oni są zupełnie innymi ludzmi od was i mało mają z wami wspólnego.
Osobiście jest mi bliżej do mieszkańca Pragi niż mieszkanca gdańska (bo jest bliżej) Jedyne co mam z gdańszczaninem wspólnego to to ze w wyborach prezydenckich może bedziemy głosować na tego samego człowieka. NIC wiecej wspolnego z nim nie mam czego nie miał bym wspolnego z mieszkancem np. Pragi
Plany zwiekszenia ilości Histori uwazam z Smieszne. Widać ze szkołe już dawno skończyliście skoro takie pierdoły opowiadacie:P. TRZEBA PATRZEC W PRZYSZŁOŚĆ!!! Owszem nie powinniśmy zapominać o tym co było dawniej bo to wspaniała nauka jest (np. nie robić wojen bo jak wiemy wszystkie konczą sie cierpieniem) Ale nie należy miec az tylu lekcji historii. Wazniejsza jest matematyka, jezyki obce, fizyka, biologia, chemia a nie Historia czy polski.
Ogromnie mnie denerwują jakiekolwiek patriotyczne akademie. LUDZIE obudzcie się z waszego romantycznego snu. Żyjemy w spaniałej zjednoczonej Europie. NIE czujcie się jakimiś zwykłymi polakami. Czujcie się obywatelami wiekszej społecznośći mianowicie społecznośći swiata. Nie ma to jak być Kosmopolitą i oceniać wszystko z góry a nie tylko z punktu widzenia Polaka.
Pozdrawiam wszystkich kosmopolitów :-)
Po pierwsze wolność.
To sprawa każdego człowieka co pani, co pije czy co nosi w kieszeni. Policja ani inni ludize nie mają nic do tego.
Zrozumcie nie żyjemy w socjaliznie a w demokracji w Kraju LUDZI WOLNYCH.
Pamiętajmy jednak ze wolność człowieka konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolność drugiego człowieka. Wiec z tego komunikatu mozna odczytać ze mieszkaniec nie naruszył wolności zadnej osoby natomiast policja naruszyła jego wolność
Zgadzam się z kachniczką.
na zalegalizowaniu nikt nie ucierpi. Bo ci co palą teraz to dalej bedą palić a ci co chcą zapalić to nawet jak to bedzie zabronione to i tak zapalą. Dzieki legalizacji narkotyki zrobiły by się bardziej bezpieczne bo teraz to jest np w trawce więcej dodatków niż samej konopi.
Narkotyki w Polsce należą do najbrudniejszych czyli najbardziej zanieczyszczonych w Europie i to dlatego są niebezpieczne
Poza tym to papierosy so bardziej niebezpieczne i uzależniające niż trawka a jakoś można je palić. A ile osób umiera na raka płuc z powodu fajek? To papierosy jak juz powinny byc nielegalne a nie trawka.
Zresztą co kto robi jego rzecz. 4.5 grama to widać ze towar był tylko dla jednej osoby wiec po co z tego taka afera?
Wolnoć Tomku w swoim domku. TEn wolanin nie palił tego np na dworcu, przxystanku, w knajpie a tylko miał w kieszeni.
legelize it!!!
super
W Pszczynie sie naprawde dużo dzieje. Bardzo fajnie ze mamy taki samorząd ktoremu sie chce pisac te wszelakie pisma.
Drodzy mieszkancy musimy to wykorzystac i prosic o rozne inwestycje a nie narzekac na Pless.pl a isc do urzedu i poprosic, dac jakis plan czy po prostu wyjsc z mała inicjatywą. Bo potem wybory wygra sklad któremu sie nie bedzie chciało nic pisac i wtedy bedzie problem
a mnie sie znów wydaje ze bardzo dobrze ze przebudowali ta wierze cisnien.
Prosze sobie przypomniec jak wygladała wieza kilka lat temu--- czyli była niszczejącym budynkiem, nikomu nie potrzebnym i oszpecającym wygląd starówki. I chyba mi nie powiecie że to było bardziej korzystne dla mieszkańców, turystów czy też miasta. Miasto musiało jakąś kase na jakies minimalne utrzymanie wykładać i to wszystko z naszych podatków.
A teraz prywatny inwestor zrobi z wieży piękną restauracje <pewnie drogą ale sa żeczy za które trzeba zapłacić, jednak na pewno znajdą się ludzie którzy powiedzą ze to bedzie restauracja dla ViPów czyli tzw. konflikt klas :):)>
fajnie ze cos sie w pszczynie dzieje ale te kapele to takie chyba nie najlepsze wybrali.
w koncu jest to najwazniejsza impreza w pszczynie. Na "zwykle" zubrowisko przyjedzie Cree a na dni pszczyny jakis zwykly myslovitz.
Dlaczego teraz nie bylo ankiety jaki chcemy zespoł na dniach pszczyny??
Nie rozumiem tej waszej zawiści do ludzi bogatszych od was. Nie macie prawa oceniac ich znajac tylko ich dochody. Moze to sa bardzo fajni ludzie a wy ich wszystkich za złodzieji bierzecie.
Wszyscy powinnismy brac z nich przyklad ze im sie powiodło a nam jeszcze nie a nie zazdroscic im pieniedzy.
Jestem pewny ze do majatkow doszli swoja ciezka praca - byc moze nie koniecznie fizyczną ale na pewno ciezka pracą.
Do jo
sam jestes frajerem
Popieram decyzje o utworzeniu w Pszczynie jakiegoś pożądnego basenu takiego jak np. w Pawłowicach lub na Woli.
Niestety nic jeszcze nie słyszałem nawet o jakiś planach wiec chyba zostaje mi chodzenie na rolniczok i plywanie w wodzie 24 stopni. brr już mnie sie odechciało plywac
Treść komentarza USUNIĘTA przez ADMINISTRATORA portalu, dn. 27-07-2009 godz. 08:50 z powodu naruszenia zasad określonych w regulaminie dodawania komentarzy: §1
|
Ogolnie to niech sobie autor pisze o czym chce. W końcu mamy demokracje i nikto mu nie zabroni. MOje osobiste zdanie brzmu jednak nastepujaco
Czemu ten autor pisząc książke ogranicza się tylko do ziemi pszczynskiej?? Prawda jest taka że wszyscy wiemy co się stało z żydami i mało komu sie bedzie chciało czytać o żydach którzy mieszkali w Pszczynie. Jest XXI wiek wiec gdy pojedzimy np. do katowic to nikogo to nie bedzie juz interesowało. Czy autor zamierza ich jeszcze po nazwiskach wymieniać??
Owszem Historia jest ważna nawet bardzo ale nie mozna się zagłębiać aż tak w jeden temat. Komu potrzebna jest książka o synagodze czy gminie żydowskiej w Pszczynie??
Jest wiele innych tematów waznych do poruszenia w ksiażkach.
Wydaje mi się ze wazniejsze jest to co się stało z Niemcami zamieszkującymi Pszczyne (ogólnie mało w Polsce jest ksiazek o wysiedleniach- piszac to nie uwazam ze wysiedlenia sa z winy Polski ale to tylko obiektywna opinia, ot takie stwierdzenie faktu)
Sadze ze do rozwoju naszego miasta wiecej wniesli Niemcy niż Żydzi (w koncu chrobry jest niemieckim pomysłem, Paleja rownież, dzisiejszy wygląd zamku tym bardziej.)
Czy sa jacyś ważni żydzi którzytu żyli i jakoś znacząco wpłyneli na historie tej ziemi??
Przydała by się również książka o polakach mieszkajacych w pszczynie przed II WŚ.
Jednak najbardziej wg. mnie jest potrzebna książka o całości stosunków pomiedzy ludzmi na ziemi pszczynskiej lub na śląsku przed II WŚ lub nawet przed I WŚ