Pszczyna
W klubie od: 07.09.2008
Ilość komentarzy: 30
Ilość postów: 163
Ilość wyświetleń: 49939
Szkoda,że tak szybko wypompowali tą wodę bo tak fajnie było cicho koło bloku bez tych durnych tirów!
mnb
Niesyety nie każdego stać na posiadanie własnego domu.Myślenie nie ma tu nic do rzeczy!
Sygnalizacja świtlna powinna być zsynchrinonizowana w kierunku Bielska także na skrzyżowanich w Goczałkowicach i Czechowicach.W godzinach szczytu jeśli nawet uda się niektórym przejechać przez nasze miasto bez zatrzymywania się, to i tak ugrzęzną na którymś z następnych skrzyżowań.Mimo włączonych ziolonych świateł auta staną z braku możliwości kontynuowania jazdy za Pszczyną w kierunku Bielska.W Goczałkowicach trwają prace drogowe,ruch odbywa się jedną jezdnią.Reasumując:zieloną falę powinno się uruchomić dopiero po zakończeniu prac w Goczałkowicach i włączyć w ten system całą trasę do Bielska(światła są średnio co 2 km).
W dużo gorszym stanie jest DW 933,mimo, to ciszę się na poprawę nawierzchni na DW 935.
Do Yankee:DK-1 w Bielsku się kończy,droga do Cieszyna to S-1(expresowa).
Ktoś tam stwierdził,że rondo jest skrzyżowaniem bezkolizyjnym,nieźle się ubawiłem...,a propo skrzyżowań bezkolizyjnych na DK-1(nie A1,jak ktoś tam z Was ją nazwał) to niedługo powstanie takowe w Tychach ,po jego wybudowaniu w Tychach na tej trasie zostanie tylko jedno skrzyżowanie ze światłami.Proponuję aby te światła z Tych wykorzystać w Studzienicach-obniży się nieco koszty inwestycji...
Tyle miejsca na bezkolizyjne skrzyżowanie,tymczasem powstaje kolejny "spowalniacz".Niedługo droga do Tych będzie przypominać trasę w kierunku Bielska.Ręce opadają...
Teraz w ulicę Bednorza można od strony ulicy Bielskiej wjechać każdym samochodem.Nie ma żadnego znaku zakazu.Natomiast z drugiej strony(od ulicy Jagiełły)jest ustawiony zakaz do 2,5 t.Wracając do skrzyżowania z ulicą Bielską, wjeżdżając na nią z Bednorza, nie ma żadnego znaku o przebiegu pierwszeństwa jak i znaku informacyjnego,że mamy do czynienia z rondem.
Do gdgwe
Czyli Twoim zdaniem ruch tranzytowy ma się odbywać przez centrum miasta.Mieszkam przy ulicy Bielskiej i jako mieszkaniec z niepokojem obserwuję postęp prac.Halas będzi nie do zniesienia.Buduję się nowoczesną arterię,która na długie lata będzie służyła za obwodnicę Pszczyny zapominając o mieszkańcach pobliskich domów.Z zazdrością patrzę na kończącą się budowe obwodnicy Siwierza.(DK 1 z DK 78).Niedługo ruch tranzytowy zniknie z zatłoczonego centrum,a u nas wręcz odwrotnie...
Nie tylko na tej trasie.Takie same akty wandalizmu są na DW 935:na wjeździe do Radostowic od strony Pszczyny,na wjeździe do Pszczyny od strony Radostowic.Na wjeździe do Kobielic od strony Suszca.Na DW 939 na wjeździe do Wisły Małej zostały tylko słupki po znaku początek terenu zabudowanego.W Pniówku na DW 933 wandale na bieżąco zamalowują znak zakazu B -18(3,5 t).Większość nowych znaków montowana jest na podwójnych słupkach aby zapobiec w prosty sposób(bez użycia narzędzi) ich obracania prze wandali,no to wandale postanowili użyć farby.W poniedziałek zgłosiłem wszysrkie te miejsca na Policji.Jedynie na Pniówku usunięto zniszczenia.
Chyba fragment obwodnicy.Co to za obwodnica,która połączy tylko DK 1 z DW 935(Żory).Po zachodniej stronie miasta są jeszcze dwie drogi wojewódzkie:933(Pawłowice) i 939(Strumień).Dopiero połączenie obwodnicą tych dróg w istotny sposób przyczyni się do odciązenia zatłoczonego centrum miasta.Idealnie by było gdyby obwodnica zaczynała się w Piasku a kończyła w Goczałkowicach i z bezkolizyjnymi skrzyżowaniami...Pomarzyć piękna rzecz...
Może najwyższy czas odholować samochód na policyjny parking,choćby ze względu na brak ubezpieczenia i ważnego przeglądu.W razie kolizji z takim gościem byłby problem z wypłatą odszkodowania.
Nareszcie ktoś myśli przyszłościowo,do tej pory na tej trasie przybywało skrzyżowań z sygnalizacją świetlną,która jak wiadomo jest jedną z przyczyn powstawania zatorów.Teraz przyszła pora na likwidację takich skrzyżowań.Ciekawe,czy kiedykolwiek doczekamy się w Pszczynie "normalnych" bezkolizyjnych skrzyżowań...
W Dzienniku Zachodnim ukazał się ciekawy artykuł na temat pomysłu marszałków województw,o obniżeniu poziomu dopuszczalnego hałasu,aby zaoszczędzić na budowie ekranów akustycznych.
http://www.dziennikzachodni.pl/slask/249521,marszalkowie-chca-oszczedzac-na-naszym-zdrowiu,id,t.html#material_1
Do zainteresowany_mieszkaniec
Sory,już wiem o co chodzi.Link jest prawidłowy,przecież to jest kopia e-maila do ZDW.
Do zainteresowany_mieszkaniec
W Twoim komentarzu jest błędny link(kieruje z powrotem na stronę pless).
Ja się bardzo cieszę że jeszcze będzie 5 miesięcy spokoju,bo jak w końcu otworzą tą Bielską to będzie taki ruch że mieszkańcy bloków przy Bielskiej ogłuchną,nie będzie się tu dało mieszkać a o ekranach akustycznych mimo interwencji nic nie słychać.Jakby tu mieszkał ktoś z UM to te ekrany by od razu robili.
Widziałem kalendarz.Erotomani będą zawiedzeni.Same fotki zupełnie przyzwoite.Zrobione na terenie pszczyńskiego skansenu.Na jednej z fotek znalazł swoje miejsce starszy pan- znany Pszczynianin-w towarzystwie pięknych dziewczyn z zespołu.Szkoda,że nakład wynosi ledwie 100 sztuk.
Niedawno miałem podobne zdarzenie w Chybiu.Na śliskiej nawierzchni rowerzysta wywrócił się na drogę w trakcie,jak go wyprzedzałem.Miał dużo szczęscia,z przeciwka nic nie jechało udało mi się go nie rozjechać."Oczywiście" jak większość rowerzystów był nieoświetlony.Policji tam nie uświadczysz,rzadko tam zaglądają.
A ja polecam wszystkim Żywą Szopkę w Strumieniu obok miejscowego kościoła.Wstęp gratis(wolne datki do ustawionych skarbonek).
Naiwnych nie brakuje.Szczerze mówiąc, cięzko jest znaleść dobrą pracę chałpniczą.Jeżeli na prawdę trzeba uiścić jakąś opłatę-to nich właściciel takiej firmy potrąci ją z pierwszego wynagrodzenia.Bądźmy czujni i nie dajmy się naciągaczą!