Prezentacja klubowicza

ARTamour

Pszczyna

W klubie od: 27.05.2010
Ilość komentarzy: 5
Ilość postów: 0
Ilość wyświetleń: 667

Formularz kontaktowy

Komentarze (5)

ARTamour

Dz.U.1999.43.430
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 2 marca 1999 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.
Rozdział 8 Chodniki
§ 44.
1.Chodnik powinien mieć szerokość dostosowaną do natężenia ruchu pieszych, z zastrzeżeniem ust. 3.
2.Szerokość chodnika przy jezdni lub przy pasie postojowym nie powinna być mniejsza niż 2,0 m, a w wypadku przebudowy albo remontu drogi dopuszcza się miejscowe zmniejszenie szerokości chodnika do 1,25 m, jeżeli jest on przeznaczony wyłącznie do ruchu pieszych.
3.Szerokość chodnika powinna być odpowiednio zwiększona, jeżeli oprócz ruchu pieszych jest on przeznaczony do usytuowania urządzeń technicznych, w szczególności podpór znaków drogowych, słupów, drzew, wejść lub zjazdów utrudniających ruch pieszych.
4.Szerokość chodnika odsuniętego od jezdni lub szerokość samodzielnego ciągu pieszego nie powinna być mniejsza niż 1,5 m, a dopuszcza się miejscowe zmniejszenie szerokości chodnika do 1,0 m, jeżeli jest on przeznaczony wyłącznie do ruchu pieszych.
5.Długość chodnika usytuowanego w ciągu przejść dla pieszych między jezdniami lub między jezdnią a torowiskiem tramwajowym powinna wynosić nie mniej niż 2,0 m.
6.Urządzenia na chodniku, w szczególności podpory znaków drogowych, słupy oświetleniowe należy tak usytuować, aby nie utrudniały użytkowania chodnika, w tym przez osoby niepełnosprawne.

zaczerpnięte z portalu LEX gdzie zawsze czegoś szukam gdy muszę

Oto norma na projektowanie chodników prosto z DZ.U. i w punkcie 4 mamy 1,5m z miejscowymi przewężeniami możliwymi. A chodniki po bokach owszem są ale w takim stanie, że można miejscami (w deszcz) na nich utopić buty a gdy sucho połamać obcasy. Grupy ludzi tam widziałam- owszem tj gdy mijają się pani z wózeczkiem z parką pod rączkę z naprzeciwka. A teraz to tu będą chyba chodzić tylko emeryci za pieskami bo obok piesków to już niekoniecznie ;)

zobacz komentowany news »

ARTamour

Do wykonawców! Do władz! do projektanta! Zmienić projekt póki jeszcze można!

Na zdjęciu 5 z 15 ewidentnie widać, że trzeba zmienić ten projekt bo robotnik, który stoi na przestrzeni wyznaczonej pod chodnik między krawężnikami nie wyminie się już z nikim tam. Ja nie wierzę w to co widzę... Po co tyle tych krawężników? Jak tam się zmieszczą tak gęsto 4 metrowe drzewa ( jak twierdzi pless.pl) i do tego żywopłot? I po co ten żywopłot? Czy wy w ogóle macie wyobraźnię jak będzie wyglądała przestrzeń chodnika szerokości na moje oko równe tylko 100 cm wciśnięta między tak wysokie drzewa i żywopłoty z obu stron? Jak się będzie czuł wrzucony w to wszystko człowiek i jak tam przejdzie grupa ludzi? Dla kogo więc to budujecie?

Pozdrawiam- trzeźwo myślący i obserwujący architekt- niestety wnętrz.

ARTamour

Sposób w jaki została ta akcja "pseudoartystyczna" wykonana na terenie parku był tragiczny: byle jak i bez żadnego zaplanowania pookręcane taśmy pasmanteryjne wokół drzew wzdłuż głównej alejki i na tralkach balustrady na mostku. Z pewnością kompletnie nieprzemyślana i akcja i wykonanie, aż przykro mi było przechodzić wieczorem przez tak oszpecony park... :(( Tej artystce to powinno być za to raczej wstyd, bo z pewnością nawet nie nosiło to żadnych znamion instalacji przestrzennej... a co dopiero szeroko pojętej sztuki.

ARTamour

Faktycznie był bardzo niski poziom tego konkursu, a jeśli na dodatek te 13 prac było najlepszych z przysłanych to zgroza pomyśleć... jak wyglądała reszta! :O Jedynie nr 12 jest na jakimś poziomie i ma charakter- bynajmniej nie infantylny jak zwycięzka praca :/ Nr 6 po dopracowaniu też byłoby ciekawe a reszta... szkoda gadać! :/ Ten konkurs powinien być tak na prawdę w ogóle nie rozstrzygnięty... i przedłużony czas składania prac do końca wakacji. Wielki błąd popełniliście rozstrzygając go i takie g*** wybierając ( mówiąc bez ogródek).

ARTamour

Witam,

A propos komentarzy osób, że wypowiadają się tu osoby bez wyższego artystycznego wykształcenia: też jestem architektem wnętrz, też na studiach mnie uczyli grafiki, komunikacji wizualnej i sporo się na tym znam, więc stwierdzam: Rozczarowałam się tym infaltylnym projekcikiem o dziwnej, nieuzasadnionej kompozycji, który wogóle nie oddaje klimatu naszego miasta -tak bardzo związanego z zabytkami, tradycją i kulturą... :(

Żałuję osobiście tylko tego, że sama za późno dowiedziałam się o tym konkursie, bo może bym spróbowała i ja swoich sił, a pewnie i sporo innych osób za późno też znalazło info o konkursie na to logo. :/

• Strona
  • 1
  • z
  • 1

Powrót

Nowi klubowicze

Delazagio

Warszawa
w klubie od: 2025.05.09

Punkt_Auto

Strumień