Bojszowy
W klubie od: 29.06.2010
Ilość komentarzy: 33
Ilość postów: 0
Ilość wyświetleń: 1139
Jak działa Nasza ukochana władza i gdzie ma rozwój turystyki i branży z tym związanej widać najlepiej w Jankowicach... na przeciwko pięknej zagrody gdzie można było podziwiać żubry powstała fajna knajpka... coś na wzór "Chłopskiego jadła" ... wszystko było fajnie i zgrabnie... niestety na jesień kiedy już było wiadomo, że budowlańcy nie zdążą, rozpoczął się remont mostków... dojazd od strony Bierunia i Pszczyny zablokowany... mija już pół roku, utargu na gościach zapewne zero a koszty amortyzacji i utrzymania trzeba ponosić... wypada współczuć właścicielowi, któremu obiecano, że remont będzie szybki i sprawny, na jego miejscu byłbym następny z roszczeniem do Gminny... bo mieszkańcom Jankowic którzy muszą pokonywać mega dziurawy objazd szczerze współczuję. Ciekawe, że most na Korzyńcu udało się otworzyć, co prawda wahadłowo ale się jeździ (wójt Bojszów polerował odpowiednie klamki i w końcu załatwił) a most w Jankowicach dalej całkowicie zamknięty... widać gdzie ma UM Pszczyna mieszkańców Jankowic. Pozdrawiam
dodam jeszcze jedno... ktoś niżej napisał, że Pszczyna to zaścianek przemysłowy Polski i taka jest prawda, przeciętny manager w firmie produkcyjnej bierze tyle na rękę bez nadgodzin... popierajcie dalej turystyczną Pszczyne to dalej będą sumy rzędu 10 tys. brutto robić na Was meeggggaaaa wrażenie, w pobliskich Tychach ta suma to norma dla kierowników linii bo zarząd bierze wielokrotnie więcej.
@swen
droga otwarta, zakasaj rękawy, rób maturę, magisterkę, haruj po 12-14 godz/dobe, awansuj, pokaż zaangażowanie, własna inicjatywę i pomysł, wygraj "wyścig szczczurów" to zarobisz 5 razy tyle ale nie... Ty wolisz narzekać i krytykować... typowy przykład "Kiepskiego" dla którego jeszcze ambitnej pracy nie wymyślono
chwila, chwila ... "W przypadku ucieczki z miejsca zdarzenia sprawca ponosi surowszą odpowiedzialność za popełnione przestępstwo (art. 178 § 1 kk), taką samą jak sprawca będący w stanie nietrzeźwości. Zamierzeniem ustawodawcy było przeciwdziałanie oddaleniu się z miejsca zdarzenia przez nietrzeźwych sprawców wypadków, którzy w ten sposób mogliby uniemożliwić stwierdzenie stanu nietrzeźwości. Celem uniknięcia takich sytuacji ustawodawca zaostrzył odpowiedzialność karną sprawcy wypadku uciekającego z miejsca zdarzenia.
Sąd skazując sprawcę, który zbiegł z miejsca zdarzenia jest zobowiązany do wymierzenia kary pozbawienia wolności w wysokości od dolnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę, do górnej granicy tego zagrożenia również zwiększonego o połowę. W sytuacji kiedy następstwem wypadku jest śmierć innej osoby, albo ciężki uszczerbek na zdrowiu (art. 177 § 2 kk), a sprawca znajdował się w stanie nietrzeźwości lub zbiegł z miejsca zdarzenia, dolna granica kary pozbawienia wolności wynosi 1 rok, a górna granica 12 lat pozbawienia wolności. " ... wiec ja się pytam po co wyniki z laboratorium, skoro delikwent uciekł z miejsca wypadku... odmówił badania alkomatem, dopiero krew ... ciekawe ile godzin później odbyło się to badanie?? Zapewne pan od A6 to nie był zwykły prostak ... śmierdzi mi to wszystko.
11 tys zapewne brutto... szczerze podziwiam faceta, że za taką kasę chce mu się wdawać w głupie pyskówki i krytykę. Bądźmy szczerzy to są śmieszne pieniądze jak za takie stanowisko.
Patrząc na zdjęcia z placu budowy, nie mam żadnych wątpliwości, że 1% podatku ponownie przekażę na tą budowę, szczere gratulacje dla wszystkich osób zaangażowanych w ten projekt - kawał bardzo dobrej pracy !!
@ Jasmin .. powyższe zdarzenie świadczy tylko i wyłącznie o dwulicowości Naszych wspaniałych urzędników, Nasz malowany król Pszczyńskich fotoradarów chętnie się wypowiada o bezpieczeństwie, przestrzeganiu przepisów itd... tylko nie miał nic przeciwko jak szofer miał w czterech literach ograniczenie prędkości w centrum Pszczyny... zapewne nasz malowany Król śpieszył się na kolejne ważne spotkanie z przedstawicielem Radarkasiora...
żeby było ciekawiej... niedawno krążył po Youtube film którym ktoś telefonem nagrał jak Pszczyński król fotoradarów był wożony po centrum Pszczyny ponad 80km/h przez szofera..
fajnie się czyta te komentarze... szkoda, że połowa z osób je piszących nie ma samochodu lub wyjeżdża autem raz w niedziele do kościoła... pojeździjcie po Polskich drogach z durnym oznakowaniem... bo akurat dom obok mieszka były radny i postawili 40 by mu się super wyjeżdżało
Nie jestem mieszkańcem Suszca ale z powodów osobistych jestem częstym gościem od jakiś 15 lat... i szczerze powiedziawszy naprawdę gmina się zmieniła na DUŻY PLUS, wielka w tym zapewne zaleta obecnego/nowego wójta.
Powodzenia i gratulacje za dotychczasowe osiągnięcia:) Brawo dla sponsorów!!
no trzeba przyznać, że Dni Pszczyny bardzo udane - pogoda słoneczna, super frekwencja. Co do P. Maryli - ogarnęła temat! Warto zaznaczyć jeszcze jedno - organizacja i porządek na tak dużej imprezie WZOROWY.
muszę was rozczarować... gwiazda wieczoru Pani Maryla Rodowicz jak wiadomo dużo koncertuje - jednego weekendu odbywa kilka koncertów - niestety po nagłośnieniu sponsoringu imprezy przez firmę Radarsystem - odmówiła przyjazdu - boi się czy w lutym 2011 nie dostanie pamiątkowych fotografii z sierpniowego występu i czy nie będzie musiała w związku z tym dopłacić do interesu...
Z innych atrakcji w programie są ponoć konkursy - pozwolę sobie wymienić kilka:
- rzut urwanym tłumikiem do celu (jakże wiele ich leży po pszczyńskich dziurach) - tutaj skromny ale ważny apel organizatorów: proszę nie rzucać w urzędników
- przejedź Pszczynę samochodem w mniej niż 30 minut
- konkurs na najlepszą fotkę (sponsor wiadomy)
- konkurs pod ciekawym tytułem "w jakich sytuacjach nie wzywać Straży Miejskiej, bo i tak nie zareagują"
- loteria bingo o tytule "kiedy otworzą tunel... 2015,2016,2020?"
- z tej samej serii tunelowej konkurs... przepłyń tunel po deszczu ( w razie dobrej pogody konkurs pod tytułem..."Mijanie się dwóch ciężarówek")
Miłej zabawy:)
do tango
pozwolę Sobie pisać cytatami by się do nich ustosunkować:
"umowa określa górna granice 740 tyś jaką miasto wypłaci Firmie"
- a co za problem dopisać aneks... na cholerę napstrykali 15 tys. - Urzędasy powołali by się na wspaniałą i dobrze rokującą współpracę a ktoś przy okazji znowu by dostał w łapę
"kwota 80zł to kwota brutto. "
moje ceny również były brutto i to znacznie zawyżone - w sieci widnieją oferty od 220 tys (z VAT) z legalizacją i dokumentacja
"zakupił takie urządzenie! "
nie wiem gdzie pracujesz ale od parunastu lat takie sprawy załatwia się w formie leasingu, czyli płacisz miesięczną ratę za urządzenie...
"-mówisz ,ze w innych miasteczkach usługę swiadczą za 20-30zł?"
problemy z czytanie ?? czy z rozumieniem przeczytanego tekstu - napisałem "20 - 30 zł taniej" za 1 fotkę niż w Pszczynie - co świadczy o korupcyjności całego przetargu
poza tym jedno zasadnicze pytanie tango - czy masz prawo jazdy?
w Polsce gdzie na moje oko 90% dróg powiatowych to tereny zabudowane, żeby pokonać drogę z A do Z i nie łamać przepisów na 100km trza średnio zarezerwować 2 - 3 godz.. w zadym normalnym kraju nie ma takiego bajzlu drogowo - znakowego.
Notorycznie na trasie DK1 Pszczyński kocioł światłowy na odcinku Kobiór - Goczałkowice zajmuje mi ponad 1 godz czasu spędzonego w korkach, ostatnio zajął mi 1 godz. 50 min... to jest horror...
do Tango:
firma Radarsystem wykonała jak czytamy 15 tys. zdjęć za które miasto Pszczyna musi zapłacić 80 zł/szt (jest to kompletna dokumentacja) daje nam to 1 200 000zł (ładna sumka).
Koszt 1 szt. fotoradaru to okolice 300 tys. zł (dołóżmy na prawników urzędy dozoru i legalizacje) - co daje 400 tys. zł. za 1 szt.
Do tego 100 - 200 tys. na komputery, oprogramowanie i pensje. (aż nadto)
Razem 600 tys. zł za 1 fotoradar z pełnym zapleczem i obsługą.
Drugie pytanie, czemu w innych miasteczkach (bo miasta wielkości Pszczyny kupiły na własność) jest znacząco taniej za jedna dokumentację (20 - 30 zł taniej)... acha zapomniałem był przetarg... zapewne w SIWZ kryteria spełniała tylko jedna firma w Europie:)
JAK NAZWIESZ TAKIE DZIAŁANIE NASZYCH WŁODAżY - ja nazywam to niegospodarnością, sąsiad mówi że wzięli po prostu w łapę... od prawdy są odpowiednie instytucje które powinny się zając tym całym radarowym bajzlem.
Teraz pytanie... gdzie został pierwotny cel... zwiększenie bezpieczeństwa na drogach... a no został olany - bo tak naprawdę nigdy o niego nie chodziło, liczyła się tylko kasa - co gorsza prywatna kasa!!
do tango:
czy uważasz, ze miejsca fotoradarów są wybierane dobrze? - bo jam mam zgoła inne zdanie. Wybierane są miejsca gdzie fotoradar szybko zapełni karę pamięci.
do obserwator:
napiszę tak - sam jeżdżę bezpiecznie i raczej wolno, mam żonę, w drodze dziecko i jak najbardziej mi zależy by łapać i eliminować z dróg piratów i pijaków!!! Ba nawet lepiej - TĘPIĆ ICH BEZWZGLĘDNIE Ale fotoradary mają być ustawiane rozsądnie - w okolicach skrzyżowań a nie na prostych drogach gdzie jakiś debil dał kiedyś 50 km/h . Niestety to co robi Pszczyńska władza nie nazwał bym prewencją (raczej prywatą). Fotoradary Radarsystemu są ustawiane głownie na DK1 i Zorskiej... gdzie mamy do czynienia głównie z wypadkami TIR-ów które notorycznie jeżdżą na czerwonym... lub zaśnięciem kierowcy - witamy w świecie korków (gdzie człowieka szlag bierze, czy Panowie w Urzędach wiedzą co to "zielona fala"). Ludzie giną na innych drogach ale kto się tym przejmuje w Magistracie - tam liczy się tylko kasa (głownie własna kieszeń). Dla przykładu napiszę już 10 raz na tym forum, kiedy ktoś się zajmie drogą w Jankowickim lesie - jest to droga powiatowa - w stronę Bierunia panuje ruch lewo strony takie dziury, tylko czekać aż jakiś dzieciak w powrocie z dyskoteki lub turysta rozpędzi samochód, podbije go na dziurze (a są tam mega dziurska) i będzie kolejna masakra - której winny będzie Prezydent Miasta Pszczyny - bo nic nie robi! I proszę mi nie mówić, że nie ma pieniędzy - niech się weżmnie solidnie do pracy, jakoś okoliczne gminy i miasta potrafią - tylko w Pszczynie się nie da. No bo w Pszczynie trza zatrudnić prywatną firmę by łapała piratów - i jej solidnie płacić (by mogła zapewne wspomóc biednych w UM). A ludzie giną i będą ginąc dalej... jedynie czego przybywa w Pszczynie to liści na rejestracjach.
to się nadaje tylko do CBA... i mam nadzieję, że tam znajdzie swój koniec!
co do sprawy TANGO - nie piszcie do tego KRET*NA - to zwykły troll internetowy który ma satysfakcję, że Was sprowokował...
co do fotoradarów i firmy Radarsystem... czekam i apeluje do urzędników miasta Pszczyna o upublicznienie pełnych zestawień ilościowych i transferów pieniężnych z firmą Radarsystem
albo Państwo ukarzą pełny rachunek przepływów albo w moich oczach urzędnicy mają coś za pazurkami... na usta ciśnie się słowo KORUPCJA... bo coś co jest tajne w władzy publicznej... jest i będzie podejrzane:(
do TANGO:
bądźmy szczerzy jak się czyta Twoje wypociny to przychodzą dwie myśli:
- albo jesteś trollem interetowym
- albo przydupasem w urzędzie...
stawiam na trolla, bo takich głupot jak Ty wypisujesz nikt zdrowo myślący by nie napisał, ciągle prowokujesz, może nowe wcielenie "galerianki" - czy jak się ta ofiara losu nazywała która pisała kiedyś tu na forum głupoty.
a mnie dalej interesuje plotka jaka krąży po Pszczynie... kto z UM dostał w łapę, że w Pszczynie płacą 80 zł za fotkę a w innych miastach okolice 50zł.. zresztą jak ktoś policzył Radarsystem dostał już ponad 1 mln z Naszych pieniędzy za co... za fotoradar warty góra 150 tys zł plus stary grat za 10 tys zł... fajny interes a wszystko legalnie dzięki Naszym wspaniałym urzędnikom... prokurator!
do jan:
napiszę tak, żeby z Twoim poziomem umysłowym mogłeś zrozumieć: stul pysk ! i wracaj pod budkę z piwem, bo tylko to w życiu osiągnąłeś, skoro nie zdajesz Sobie sprawy jaki ogrom pracy to budowa takiego ośrodka. Przepraszam innych za poziom wypowiedzi, ale jak czytam posty takich idiotów jak "jan" to się gotuje...
do shin - jeszcze jedna uwaga... marihuana nie uzależnia, w mojej ocenie jest bardziej bezpieczna niż alkohol - jakoś nikt nie zakazuje spożycia piwa czy wódy (a jakie tragedie i patologie mamy na tle alkoholowym, w każdym bloku, na każdym osiedlu domków znajdzie się jedna melina gdzie ludzie w alkoholowym amoku sięgnęli dna niszcząc Swoje rodziny i utrudniając życie innym). Zobacz Czechy które zmądrzały i zalegalizowały posiadanie i drobną uprawę na własny użytek... a u Nas bogaci się szara strefa, która jak raz zakosztuje łatwych pieniędzy sięga po więcej...
cytuje, autor: shin "widzę ze nie masz pojęcia o czym mówisz z 74 roślinek przy tak sprzyjających warunkach, jest tego naprawdę dużo....
15 roślinek średniej wielkości to ok 0,5 kilograma suszu...
15x4 to 2 kilo " - coś TY wypalił ??? - chyba tą Twoja "pszczyńska paczkę", tylko coś kiepsko weszła. Zobacz zdjęcia jakie wrzuciła Policja na serwer, jak z tych krzaczków (gdzie 80% zwiędło) da się ususzyć kilkanaście skrętów to będzie sukces... Jestem dużym przeciwnikiem twardych narkotyków, ale opanujmy się to jest marihuana - przypominam szefowie największych mocarstw światowych przyznają się do popalania... tylko w Polsce mamy takie głupie przepisy - policja zamiast łapać prawdziwych dilerów heroiny, łapie płotki i dzieciaków po dyskotekach... byle zapełnić statystykę i dostać premię.
Dodam, ze jestem za całkowitą legalizacją marihuany, skończmy z tym cyrkiem w Polsce.
PANOWIE POLICJACJI - sukces pełna gębą, łał aż 72 sadzonki, czy Panowie nie maja poważniejszych zajęć niż ściganie drobnego amatora trawki... tylko w Polsce taka głupota i marnotrawstwo środków. Wstyd - weźcie się za prawdziwych przestępców.
a czy w folderze znalazły się unikalne na skalę Europejską korki na DK 1, informacja o utopieniu młodego Żubra w pokazowej zagrodzie czy najnowszy hit tego lata... "po wizycie w Pszczynie na pewno o Nas nie zapomnisz... przypomnimy Ci zmotoryzowany turysto o Nas za kilka miesięcy pamiątkowym zdjęciem za skromne 200 zł"... tak dziękujemy Burmistrzowi i V-ce Burmistrzowi... vivat!
Tango nie pisałem o Pszczyńskim precedensie - w kilkunastu sądach od dawna na wokandzie są takie sprawy i wszyscy czekają na wyrok MSWiA - który może być tylko jeden, poza tym dałeś się złapać na "prezydenta" jak dziecko - teraz już jestem prawie pewien, że pracujesz w samorządzie dlatego tak bronisz Swoich i kasoradarów.
Dla zwolenników kasoradarów proponuje przejazd obok cmentarza - dużo liści leży które mogą się przykleić do rejestracji:) coś ten magistrat nie dba by je posprzątać
tango - przepisy są skomplikowane fakt - ale jedno jest jasne, wcześniej czy później będzie precedens i UM Pszczyna beknie za te fotoradary i będziemy mieli znowu cyrk jak z akcyzą... ciekawe kto wtedy personalnie odpowie z straży miejskiej -> ja proponuję dyrektora Straży Miejskiej, prezydent Miasta Pszczyna a pierwszą osobą wywaloną powinien być v-ce prezydent!
Bo trzeba powiedzieć szczerze - oglądałem wczoraj kilka "pamiątkowych" zdjęć kolegów - jeśli prewencje robi się na wyjazdach z Pszczyńskich wsi to SKANDAL. Wstyd dla samorządu... daje w majestacie prawa zarabiać prywatnej firmie. Nie miał bym nic przeciwko gdyby wszystko od początku do końca było jasne, otwarte i profesjonalnie zorganizowane a radary instalowane przy szkołach czy innych skupiskach ludzkich a nie po krzakach drogi na Żory lub DK1... gdzie jedynym powodem ich ustawienia jest, że łatwo można zapełnić kartę pamięci fotoradaru.