Studzionka
W klubie od: 04.01.2006
Ilość komentarzy: 13
Ilość postów: 0
Ilość wyświetleń: 2789
Rzadko piszę komentarze do newsów zamieszczanych przez portal Pless.pl. Wiem, ze chłopakowi nic życia nie wróci, ale nie życzę sobie by MOJE pieniądze szły na dożywotnie utrzymanie tych ścierw
W centrum Studzionki przy ulicy Powstańców Śl., na terenie niezamieszkałej od kilkunastu posesji (w starej stodole) zadomowiły się lisy. Jakiś czas temu zostały wypłoszone przez leśniczych jednak w tym roku znowu powróciły. Zaobserwowano dwa dorosłe osobniki oraz cztery małe liski. Na początku czerwca spróbowałem sfotografować stadko. Było jednak zbyt ciemno na zrobienie zdjęć (lisy dopiero o zmroku zaczynały swoje zabawy) więc nakręciłem krótki filmik. Na filmie widać tylko 2 małe lisy. Poniżej odnośnik do filmu.
http://www.youtube.com/watch?v=RW6pa6JXEng
Nie wiem czy lisy nadal mieszkają w starej stodole bo od kilku dni już ich nie widać.
Kto najlepszy w powiecie? Niewątpliwie Pniówek Pawłowice. Jeśli chodzi natomiast o drużyny ligi okręgowej to ... Nadwiślan Góra. W przypadku dwóch drużyn z taką samą ilością punktów o miejscu w tabeli decyduje bezpośredni mecz między tymi drużynami. Jeśli więcej drużyn legitymuje sie taką sama ilością punktów tworzy sie dodatkowa tabelkę uwzględniającą mecze między tymi drużynami. Spośród trzech wyżej wymienionych drużyn z 7 punktami najlepszy jest Nadwiślan- wygrana z Czarnymi, remis z Sokołem (4 pkt.), przed Czarnymi- wygrana z Sokołem, przegrana z Nadwiślanem (3 pkt.) i Sokołem- porażka z Czarnymi, remis z Nadwiślanem (1 pkt.). Bramki bierze sie pod uwagę klasyfikując w trakcie sezonu drużyny z taką samą ilością punktów, które nie rozegrały jeszcze bezpośredniego meczu.
Swój udział w turnieju w ostatniej chwili odwołała ekipa Cukrownika Chybie. Zastąpi ich LKS ZNICZ JANKOWICE.
Może wypowie się w tej sprawie ktoś kompetentny i wyjaśni czy tzw. "referendum śmieciowe" i nałożenie na mieszkańców gminy powszechnej opłaty (podatku) za usuwanie śmieci można uznać za referendum w sprawie samoopodatkwania się mieszkańców gminy?
Ustawa z dnia 15 września 2000 roku o referendum lokalnym w art. 7 stanowi, że przedmiotem referendum gminnego może być również samoopodatkowanie się mieszkańców na cele publiczne mieszczące się w zakresie zadań i kompetencji organów gminy; w tych sprawach rozstrzyga się wyłącznie w drodze referendum.
Ustawa z dnia 8 marca 1990 roku o samorządzie gminnym, w art. 7 określa, iż zadania własne gminy obejmują w szczególności sprawy min. wodociągów i zaopatrzenia w wodę, kanalizacji, usuwania i oczyszczania ścieków komunalnych, utrzymania czystości i porządku, oraz urządzeń sanitarnych, wysypisk i unieszkodliwiania odpadów komunalnych, zaopatrzenia w energię elektryczną i cieplną oraz gaz.
Zgodnie z w/w ustawą o referendum lokalnym (art. 56 p.2) wynik referendum gminnego w sprawie samoopodatkowania się mieszkańców gminy jest rozstrzygający, jeżeli za samoopodatkowaniem oddano co najmniej 2/3 ważnych głosów.
Skąd te rozbieżności interpretacyjne?
Następna kolejka rozegrana będzie 11 listopada (kolejka przeniesiona z 13 września). A w niej Iskra zagra ze Stalą Chełm, Goczałkowice z JUW- e, Znicz z Polonią II Łaziska a Studzionka z GKS II Tychy 71. Mecze o których piszecie (pierwsza kolejka rundy rewanżowej) odbędą się wiosną przyszłego roku. Chyba że 18 listopada dopisze pogoda i zostaną rozegrane awansem. Jest to jednak mało prawdopodobne. (http://www.lksstudzionka.oz.pl)
Do domów mieszkańców gminy trafiają ulotki "reklamujące" referendum "śmieciowe". Informują min. o cenie usługi- cyt: ..."cena pakietu ok. 4 zł/miesiąc/mieszkańca ..." Co to znaczy około? Czy około 4 złote to wynik kalkulacji, analizy kosztów, kwota udokumentowana wyliczeniami, czy wzięta z sufitu? Może warto by przedstawić mieszkańcom gminy szczegółowe wyliczenie kosztów "usługi" jeszcze przed referendum?
Nowe prawa jazdy (formatu karty kredytowej) wydawane są od 1 lipca 1999 roku. Więc możesz spać spokojnie.
Topnienie śniegu i opady deszczu to nie efekt podniesionego stanu wód w rzekach i zbiornikach! To raczej podniesiony stan wód w rzekach i zbiornikach jest efektem topnienia śniegu i opadów deszczu!!!